Ateljé

Sebastian Skarp violinateljé kan erbjuda arbeten utförda på den högsta möjliga internationella nivån. Vår gedigna bakgrund och oersättliga erfarenheter av exklusiva stråkinstrument är idag unik i Norden. Fyra decennier av studier och arbete med kvalitetsinstrument i Sverige och historiskt betydelsefulla stråkinstrument framförallt i Europa har lagt grunden till ett solitt renommé av världsklass.

Ateljén arbetar uteslutande med stråkinstrument av hög professionell klass. Vi har möjlighet att erbjuda hjälp med samtliga reparationer som exempelvis stall, greppbräde-slipningar, lackskador, rengöring och liknande underhåll. Taglingar och tumläder med mera för stråkar.

Ateljén utför stora och komplicerade restaureringar av extraordinär karaktär på fina stråkinstrument såväl som mindre renoveringar. Kvaliteten på våra arbeten oavsett art är alltid av absolut världsklass . Den kompetens som ateljén representerar är av excellent karaktär och utomordentligt omfattande.

Vi hjälper till om ditt instrument råkar ut för skador och återställer till det ursprungliga skicket som det befanns sig i innan skadetillfället.

Sebastian Skarp violinateljé kan naturligtvis hjälpa till med alla typer av klangproblem och tonjusteringar. Den långa erfarenhet och just specialisering av klangoptimering efter varje musikers specifika önskemål är vida känd.

Vi ser det som en mycket viktig uppgift att bemöta alla.

NYTILLVERKNING

Sebastian Skarp har en liten men mycket exklusiv produktion av högkvalitativa stråkinstrument. En brinnade passion och hängivelse för violinfamiljen driver honom för att skapa den ultimata kvaliteten med ett konstnärligt uttryck som speglas i hans instrument. Sebastian tillämpar de unika och djupgående erfarenheterna från sitt arbete med restaureringar av italienska toppinstrument vid bygge av nya violiner. Tusentals timmar av forskning inom akustik och klassiska lacker under decennier har möjliggjort den enastående kvalitet som Sebastian Skarps instrument så tydligt representerar. Hans stråkinstrument saknar motstycke i sitt slag i Sverige idag.

Sebastian Skarps lack och detaljnogrannheten hos hans instrument är bland det närmaste man kan komma de stora italienarna på alla fundamentalt viktiga punkter. Allt i minsta detalj görs i ateljén för att uppnå ett garanterat toppresultat. Allt ifrån val av trä till modell och naturligtvis det så oerhört viktiga lacket, görs av honom själv.

Såväl den arbetskrävande och komplexa tillverkningen färgpigment till lackerna görs i ateljén liksom själva lacket . Den långa och ytterst noggranna processen med hans nybygge gör givetvis att endast något eller få instrument byggs varje år. Detta återspeglas naturligtvis i klangkvaliteten.

Han använder mestadels de klassiska modellerna för sina instrument såsom Antonio Stradivarius och Giuseppe Guarnerius del Gesú för violiner och Gasparo da Salo och Hieronymus Amati för viola samt gärna Domenico Montagnana och Andrea Guarneri för cello.

Janine Jansen och Ulf Wallin är ett exempel på musiker som trakterar instrument byggda av Sebastian Skarp. Andra exempel är musiker i Sveriges Radios symfoniorkester.

expertis-1